Gradina Zmeilor


Una dintre cele mai frumoase si mai interesante rezervatii naturale din Transilvania  este Gradina Zmeilor aflata in apropierea satului Galgau Almasului, din Judetul Salaj. Vizitatorii acestei zone sunt atrasi de frumusetea legendelor scornite de localnici, dar si de peisajul spectaculos, unic in lume.

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor cuprinde un ansamblu neregulat de stanci care au forme bizare: turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stancoase care sunt dispuse la baza dealului “Dumbrava”, unele avand inaltimi de peste 10-12 m. Formele lor se datoreaza actiunii aerului ( inghet- dezghet , vant, temperature) , a apei (spalare,siroire) si a proceselor gravitationale (prabusiri, surpari) si poarta nume precum : Zmeul si Zmeoaica , Mosu, Calugarii, Capitanul, Soldatii, Eva ,Dorobantul, Degetelul, Sfinxul.

O bucata imensa de roca s-a desprins din trecut pe deal si a alunecat pe stratul de argila. Din acest moment natura a inceput modelarea stancilor prin eroziune. Au ramas in picioare coloane de 20 m inaltime si cuburi imprastiate alandala. Piesele de stanca alcatuiesc un puzzle urias pe care numai un zmeu ar putea sa-l dezlege.  Inainte de inundatiile din 1973 mai exista o stanca care are forma unei fete cu donita pe umar care se numea “Fata Catanii” . Acesta este de fapt si numele sub care localnicii cunosc rezervatia.



Legenda ne povesteste depre o fata indragostita de un soldat imparatesc  si transformata in stana de piatra de blestemul mamei vitrege. Femeia pe nume “Catana “si-a trimis fata la stana de oi de pe Dealul Dumbrava . Fata nu vroia sa se duca in schimb mama ei nu s-a lasat impresionata de lacrimile fetei si a amenintat-o ca, daca nu se duce va fi transformata in stana de piatra . Asa ca, fata frumoasa si cuminte a plecat catre stana de oi dar s-a lasat repede intunericul si a inceput o ploaie puternica. Fata s-a speriat si s-a oprit sa caute un adapost, nu a gasit acest loc si s-a hotarat sa se intoarca catre casa dar blestemul mamei vitrege a ajuns-o si a transmormat-o intr-o stanca.

O alta legenda spune ca, in Galgau Almajului era salasul unor zmei hapsani, care furau fetele oamenilor. Intr-o zi unul dintre ei a furat soarele de pe cer , insa un voinic a decis sa-I infrunte . Dup ace l-a invins , a gasit soarele si l-a aruncat sus spre cer.

Ceilalti zmei care venisera sa-i dea o mana de ajutor au fost orbiti de stralucirea neasteptata, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberata de voinic , a rostit asupra lor o vraja, iar zmeii au fost transformati in stane de piatra incremenite pe vecie.  Practic fiecare stanca din gradina Zmeilor are propria legenda, indiferent ca formatiunea de piatra poarta diverse nume.  Mai toate aceste legende cauta sa explice in mod mitic formarea stancilor cu forme neobisnuite.

In vremurile mai recente , alte stanci, care nu fusesera botezate de catre localnici, au primit nume de genul : Acul Cleopatrei sau Sfinxul, nume date de catre savantii care au studiat formatiunile din gresie de Sanmihaiu sau de catre custozii rezervatiei.

Forma stancilor de la Gradina Zmeilor este Galgau Almajului este in permanenta transformare.  Conglomeratele si gresiile din care sunt alcatuite formatiunile aluneca si sunt mereu erodate. Un rol semnificativ  la aceasta modelare o are si apa dar si alunecarile de teren care au forta de a modifica annual aceste constructii ale naturii.