Grota zeilor daci din Piatra Craiului

Piatra Craiului este o rezervaţie naturală cu peisaje ce-ţi iau răsuflarea şi care merită explorată. În jurul ei în ultimii ani s-au ţesut mai multe legende şi se spune că în zonă ar fi chiar şi o poartă către o altă dimensiune.

DESPRE PIATRA CRAIULUI: Masivul Piatra Craiului (germană Königstein), adeseori Munții Piatra Craiului, sau Piatra Craiului sau chiar Crai, este un lanț muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpaților Orientali, dar care aparține lanțului Carpaților Meridionali, găsindu-se în nord-estul acestora.
Din punct de vedere petrografic, Masivul Piatra Craiului se deosebește geologic și geomorfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul, cum este adesea alintat, este o „lamă” tăioasă și abruptă de roci sedimentare, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24 – 26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km, pe direcțiile perpendiculare corespunzătoare. Cunoscuții pereți verticali, inalți de 400–650 m, dintre Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor.
Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în vârful Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2.000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Țimbalul Mare (2.177 m), Vârful dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m) ).

Un articol publicat de un site specializat şi preluat de toate site-urile de paranormal vorbeşte despre o grotă misterioasă plină de spirite, o grotă pe care nimeni nu a putut vreodată să o pozeze sau să o filmeze.

Potrivit legendelor, grota secretă se găseşte după cabana Plaiu Foii din Braşov şi se poate ajunge la ea doar pe un traseu nemarcat pe care nu mulţi munţomani se aventurează. Puţinii oameni care au ajuns vreodată în zonă au povestit că au simţit o prezenţă, că au avut impresia că nu sunt singuri, deşi nu era picior de om în jurul lor. Majoritatea au plecat rapid de acolo de teama spiritelor. Niciun om de ştiinţă nu s-a aventurat să cerceteze zona, dar legende s-au ţesut multe de-a lungul anilor.

Zeul care aşteaptă să se trezească la viaţă

Zvonuri despre grota secretă au apărut prima dată acum 15-20 de ani, deşi se pare că este acolo de sute de mii de ani. Localnicii spun că este semn rău că grota a devenit vizibilă relativ recent. Nimeni nu a reuşit să intre vreodată în grotă şi se pune că acolo ar fi o peşteră adevărată. În stâncă sunt însă săpate mici ferestre, iar cei care au avut curajul să privească înăuntru spun că grota este perfect rotundă şi că în interiorul ei este o statuie cam de 1,5-2 metri înălţime, însă aşezată cu spatele, astfel că nimeni nu i-a văzut faţa.

De aici au început şi speculaţiile. Statuia are şi o sabie şi se spune că reprezintă un dac. Alţii merg mai departe şi spun că este chiar marele zeu al dacilor Gebeleizis, care s-ar fi retras în grotă şi chiar el ar fi zidit gura peşterii, pentru că aici ar fi fost ultimul lui refugiu. În plus ar fi promis că se va întoarce la viaţă peste ani şi ani. Amatorii de terorii paranormale spun că grota a devenit vizibilă de curând tocmai pentru că zeul dac ar urma să se trezească la viaţă.

O altă teorie spune că grota este o adevărată poartă către lumea de dincolo şi că acela care va intra acolo va reuşi să vorbească cu spiritele morţilor. Se spune chiar că în zonă se aud râsete şi voci care nu pot fi explicate, dar care i-au băgat în sperieţi pe turiştii care s-au aventurat până acolo. Grota nu are un nume şi se spune că de frică nimeni nu a denumit-o într-un fel, făcând-o astfel şi mai misterioasă.



Ce spun oamenii de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă sunt circumspecţi asupra misterului grotei. „S-au tot auzit poveşti despre acea grotă misterioasă. Nu sunt cercetări clare în acest sens. Eu nu contest că în univers pot exista forţe superioare nouă sau alte dimensiuni. Despre grota din Piatra Craiului se spune că ar fi despre vremea dacilor. Nu este exclus acest lucru deoarece aşezări dacice s-au găsit în mulţi munţi din România. Despre fenomele stranii care s-ar petrece acolo nu ştiu ce să spun. Nu pot nici să afirm că aşa este, dar nici să spun că nu s-a întâmplat atâta vreme cât nu s-au făcut cercetări. Ca om de ştiinţă, sunt sceptic şi pot oferi o opinie personală. Sunetele despre care spune că se aud pot fi rezultatul unui ecou, al vântului care bate printre ferestrele grotei sau chiar rodul imaginaţiei oamenilor. Este dovedit că atunci când ni se spune de exemplu că un loc este bântuit şi suntem atraşi să vedem şi noi acest lucru, suntem sub impactul psihologic a aceea ce ni s-a spus şi avem tendinţa să amplificăm orice senzaţie. Practic subconştientul îşi face treaba“, explică Marius Zovilan, profesor de fizică.

La Zăplaz, un alt mister din Piatra Craiului

Zona la Zăplaz, situată la peste 1.640 de metri altitudine este un alt mister al Pietrei Craiului. Găurile săpate în munte sunt unice şi nici cei mai renumiţi geologi nu pot spune exact cum s-au format. Sunt o dovadă că natura bate ştiinţa. Când ajungi acolo şi vezi săpăturile în munte prin care cerul mai albastru şi mai aproape de noi pământenii, nu poţi să nu îşi pui mai multe întrebări: Cum s-au format acele găuri în munte?, Ce semnifică ele? Şi Cum a fost posibil?. Răspunsul nu l-a găsit nimeni nici până astăzi.

Zonă bântuită sau nu rezervaţia Piatra Craiului merită explorată de turişti pentru frumuseţea ei extraordinară. De anul acesta sunt disponibile alte patru trasee turiştice menite să o pună în valoare şi să îi atragă pe amatorii de drumeţii montane.