Misterele lacului Sfanta Ana


Plina de fenomene misterioase, zona lacului Sfanta Ana de la granita judetelor Harghita si Covasna poate fi pentru turisti o provocare, de vacanta.


Lacul Sfanta Ana s-a format in craterul stins al celui mai tanar vulcan din Romania, acum aproximativ 42.000 de ani. Pentru ca se alimenteaza doar din apa de ploaie, este si foarte curat. Singurul lac vulcanic din Romania ar avea chiar proprietati miraculoase, spun localnicii. Se spune ca oricine atinge apa e spalat de pacate de Dumnezeu.

 
Cert este ca pe timp de vara apele lacului se incalzesc destul de tare incat locul sa se transforme intr-un strand. Pe margine sunt zone destule pentru plaja dar gratarele pot fi aprinse doar in locuri special amenajate. Va puteti reculege apoi la Capela Sfintei Ana, anunta stirileprotv.ro.

Legenda spune ca aici unde acum este construita micuta capela pe vremuri se rugau si paganii. Asta pentru ca in zona rocile vulcanice emana o energie speciala pe care o puteti simti daca venici aici. Tot eruptiile vulcanice au dus si la formarea Tinovului Mohos, o rezervatie naturala unica. Aici puteti intra doar cu un ghid autorizat pentru ca veti merge pe deasupra unui lac acoperit cu un strat gros de turba. Luciul apei se intrezareste ici-colo, iar pe maluri sunt specii de plante carnivore.


 
Insa fenomenele vulcanice ciudate nu se opresc aici. Zidul de sprijin al drumului care duce la lac este folosit de localnicii care vor sa stie cum va fi vremea. In el este o gaura, iar daca gazul care iese din ea pisca nasul inseamna ca presiunea atmosferica e in scadere, deci vine ploaia. Gaura arata cu 4 zile inainte cum va fi vremea.


Pentru a vizita Rezervatia Lacul Sfanta Ana cu masina trebuie sa platiti o taxa de 5 lei, sau de 10 lei, daca vreti sa urcati pana in buza lacului. Pentru vizitarea Tinovului Mohos ghidul o sa va taxeze cu 3 lei. Iar ca sa innoptati cu rulota sau la cort, in rezervatia in care traiesc 11 ursi si 8 pui, va trebuie, pe langa curaj, alti 10 lei.