Obiceiuri romanesti de Sanziene



       In zona Brasovului, in special in Rupea si Fagaras, fetele o aleg pe cea mai frumoasa si mai harnica dintre ele pe care o imbraca in haine de sarbatoare si ii pun cununa de spice de griu pe cap. Apoi o impodobesc cu multe naframe colorate si o petrec pe ogoare, pentru a le feri de seceta si grandina si pentru ca recolta sa fie imbelsugata.

     In judetul Hunedoara, localnicii spun ca de Sanziene apar focuri in preajma fostelor mine de aur. Cei care au curaj sa se avinte acolo si sa sape, pot da peste comori ingropate si uitate de timp. Dar daca cei care sapa nu au sufletul curat, paznicii comorilor ii transforma in vilva, o fiinta jumatate om – jumatate lup, care urla in noptile cu luna plina.

      Zona Iasiului este una dintre putinele in care obiceiurile s-au pastrat aproape nealterate de sute de ani. Pe 23, fetele nemaritate fac ghirlande din flori de sanziene pe care si le pun noaptea sub perna pentru a-si visa ursitul. Apoi fata se culca fara sa se spele, nu inainte de a rosti citeva rugaciuni, printre care si <Tatal nostru>.

      Femeile din Vrancea se tavalesc goale in roua diminietii de 24, pentru a fi irezistibile in fata barbatilor, iar fetele nemaritate isi spala parul cu aceeasi roua pentru a fi pe placul feciorilor. Daca o femeie maritata se tavaleste prin roua in ziua de Dragaica va fi parasita de barbat si va fi batjocorita de ceilalti barbati de celelalte femei care o vor ocoli ca pe o stricata.



      Taranii din Sibiu impletesc coronite din flori de sanziene pe care le pun agatate de coarnele vitelor pentru a le feri tot anul de boli.

      In Mures, daca o persoana nu a vazut de multa vreme pe cineva si nici nu are cum sa ia legatura cu ea, impleteste cununi de sanziene gindindu-se mereu la respectivul. Apoi arunca pe acoperisul casei coroana. Daca aceasta ramine acolo, inseamna ca persoana e bine sanatoasa. Daca aluneca pana la marginea acoperisului, inseamna ca nu mai are zile multe sau e foarte grav bolnav. Iar daca o sa cada de pe acoperis, persoana a murit sau va muri in curand.

      In satele din Banat, se spune ca     roua culeasa in noaptea de Sanziene de pe plantele cu acelasi nume are proprietati magice. Cei care se ung pe fata si pe trup cu ea isi vor pastra vigoarea si vor deveni mai frumosi. Daca roua este culeasa dimineata, inainte de rasaritul soarelui se spune ca poate vindeca artroza si durerile reumatice. In unele zone din Subcarpatii Orientali, din petale de dragaica fierte in untura alba de porc in care se adauga frunze de patlagina si se presara argila rosie, se face un unguent despre care oamenii spun ca vindeca foarte repede ranile deschise.

      In noaptea de Rusalii nu ai voie sa dormi afara, sa mergi la raspintii sau sa calatoresti. Cei care sunt pedepsiti de Rusalii se pot vindeca doar prin slujbe tinute de preot.

      Frunzele si florile de tei, sfintite la biserica vindeca o serie de boli, intre care si surzenia. Se spune ca frunzele de tei ajuta sufletele mortilor sa se inalte la ceruri, suflete care, pana in ziua de Rusalii, au stat agatate de streasinile caselor.