Lindenfeld, satul fantoma din Banat.


In Muntii Semenic se afla satul fantoma din Banat, Lindenfeld sau „Campul cu Tei” care, din secolul trecut, nu mai este locuit de absolut nimeni.


Cele 61 de case abandonate din Lindenfeld sunt adevarate muzee in aer liber. In unele inca pot fi gasite farfurii pe masa, iar mobila este la locul ei, dovezi clare ca acest loc a fost locuit in vremuri nu prea indepartate. Acum, drumul spre satul parasit din judetul Caras-Severin mai este cutreierat doar vara de ciobanii din apropiere sau de turistii curiosi sa se aventureze intr-un alt taram incarcat de istorie.

Satul Lindenfeld a fost infiintat de nemtii (pemii) adusi sau veniti din Boemia in anii 1827–1828, care au intemeiat si alte sate in Banat, precum Garana, Brebu Nou sau Poiana. Pemii au venit in aceste locuri din Banat dupa ce li s-a promis ca vor ajunge intr-o tara in care va curge miere si lapte. Din pacate, pemii au dus o viata foarte grea, izolati de localitatile din vale, fiind nevoiti sa cultive pamantul pentru a avea ce manca si sa-si faureasca singuri uneltele de care aveau nevoie. Insa, cu timpul, satele din Banat locuite de pemi au devenit prospere. „In toata existenta acestei asezari, nu s-a inregistrat nicio casatorie mixta cu romani din satul vecin, Poiana.



Fiind atat de izolati, locuitorii Lindenfeldului au fost scutiti de recrutare in armata austro-ungara in timpul Primului Razboi Mondial. In anul 1924, numarul lor era de 230. In cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost, insa, destui mobilizati pe front, iar in 1945 o mare parte dintre ei au fost deportati in Uniunea Sovietica, pentru ca erau germani”, povesteste istoricul resitean Mircea Rusnac in articolul „Un sat banatean recent disparut: Lindenfeld”.

Un batran de 83 de ani, ultimul localnic al satului Lindenfeld

Incet, incet, satul a inceput sa se depopuleze. Tinerii au plecat la liceu la Caransebes si s-au stabilit acolo, altii s-au mutat in Garana sau Brebu Nou, iar altii au emigrat in Germania. Asa se face ca in anii ’90, Lindenfeld era locuit de un singur om, batranul Paul Schwirzenbek, care nu a dorit sa-si paraseasca satul natal. Acesta ii intampina pe turistii curiosi si le povestea despre vechile familii care au locuit in Lindenfeld. In anul 1998, la varsta de 83 de ani, batranul a murit intr-un accident de masina, la Caransebes.

Satul fantoma din judetul Caras-Severin este incarcat de istorie. Casele abandonate de pemi inca sunt in picioare, insa doar trei mai au si acoperis, iar prin ruinele unor locuinte au inceput sa creasca arborii. La satul Lindenfeld se poate ajunge cu masina prin localitatea Buchin, pe DN 6.

Satul parasit din Banatul Montan este si subiect de film in „O poveste de dragoste. Lindenfeld”, cea mai recenta pelicula a regizorului Radu Gabrea, aparut in 2014.