Despre idiotii care resping vaccinarea. Pe larg


Daca, uneori, exista explicatie pentru greseala, prostia se sustine prin ea insasi. Despre idiotii care resping vaccinarea.

''Vaccinul antirujeolă se face până la vârsta de 1 an. Se face o anchetă de acoperire vaccinală la copiii care împlinesc 1 an, iar în luna iulie, de exemplu, din cei 360 de copii nevaccinați, 100 erau cu refuz sub semnătura părinților, restul refuz prin neprezentare, care este tot un refuz, dar fără semnătură. Restul au fost copii cu probleme medicale, care au venit cu certificat medical de la medicul pediatru și s-a amână vaccinarea. În luna septembrie avem raportate 13 cazuri confirmate de rujeolă, dar nu se pune în discuție existența unei epidemii sau închiderea de clase ori de școli din această cauză'', a declarat joi  purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Dana Șpac.

Potrivit acesteia, cazul copilului decedat din cauza rujeolei, în județul Timiș, amintit într-o prezentare a Ministerului Sănătății, ar fi avut loc în vară și era un caz cu probleme genetice (malformații) grave.

''Din câte știu, acel copil avea alte probleme de sănătate, genetice, iar pe fondul extrem de tarat a putut contacta foarte ușor orice boală'', a menționat Dana Șpac.

Conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici remarca faptul că fără vaccinări, România devine leagănul unor boli considerate eradicate, una dintre cele mai expansive fiind poliomielita.

''Eu nici nu vreau să fac o prognoză despre ceea ce poate să urmeze, dar pe fondul acesta de scădere permanentă a acoperirii vaccinale pe care o remarcăm de câțiva ani, sigur că este posibil ca boli considerate, cel puțin parțial, uitate, să revină și aici nu mă refer doar la bolile stăpânite medical — începând cu difteria și terminând cu variola — ci este posibil să ne confruntăm și cu alte boli — posibil poliomielita, pentru că România, la ora actuală este pusă în același plan cu țări precum Bosnia-Herțegovina, Ucraina sau Georgia și nu este o condiție onorantă să fii pus la egalitate cu țările menționate din acest punct de vedere'', declara pentru AGERPRES Emilian-Damian Popovici, președintele Conferinței Naționale de Sănătate Publică care a avut loc în 2014 la Timișoara.

In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, anunta Ministerul Sanatatii. În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii au murit. Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.

Erata: precizam ca este vorba de trei cazuri de deces, doua confirmate miercuri si unul joi. si nu patru (trei confirmate si unul suspect) cum a aparut in prima varianta a stirii.

Reamintim ca numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, in urma unor campanii masive duse de organizatii ortodoxe sau de personalitati media precum Olivia Steer.

Pe de alta parte, in ultimii ani au existat sincope serioase in aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu vaccinul impotriva rujeolei. Problemele persista in anumite locuri chiar si in aceste zile. Un cititor HotNews atrage atentia pe Facebook ca "nici acum nu se gaseste vaccinul ROR (n.red. impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei).



HotNews.ro scria in aprilie 2015 ca principalele cauze ale uriaşei scăderi a vaccinării în Bucureşti sunt discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii (sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică). Mulţi medici de familie afirmau la acel moment că nu au întotdeauna la dispoziţie dozele necesare respectării programului naţional de imunizare. În astfel de cazuri părinţii sunt trimişi să-şi cumpere vaccinul din farmacie, dacă îl găsesc. Sau sunt chemaţi la o dată ulterioară care, dacă se nimereşte de pildă în plin sezon gripal, poate aduce o nouă ratare a vaccinării (copiii nu pot fi vaccinaţi atunci când sunt bolnavi). 

Ministerul Sănătății "condamnă în cei mai duri termeni" campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, se arata intr-un comunicat de presa. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de peste 100 de ori într-un singur an.


Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare. 

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Context:

Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, arata HotNews.ro in februarie anul trecut, citand date publice ale Institutului National de Sanatate Publica. Fenomenul a căpătat amploare deoarece discursul anti vaccin este răspândit prin intermediul a două canale cu audienţă mai mare decât orice autoritate guvernamentală sau medicală. Astfel, o carte obscură, care abundă în erori şi răstălmăciri, a devenit în ultimii ani biblia mişcării anti vaccin din România, fiind citată atât de vedete TV, cât şi în bisericile ortodoxe.

Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinişti din România, vedeta PRO TV Olivia Steer, citează şi recomandă cartea anti-vaccin a medicului de familie Christa Todea-Gross, care este vicepreşedintele Federaţiei ortodoxe Pro Vita, cu filiale în 9 oraşe din România, arata HotNews.ro. Todea-Gross face parte şi din echipa Asociaţiei Medical-Creştine Christiana din Cluj, condusă de episcopul vicar al Clujului, Flueraş Someşanul. Cartea anti-vaccin este vândută în reţelele librăriilor ortodoxe şi poate fi descărcată de pe mai multe site-uri cu profil ortodox.

Cifrele dezastrului: doar 75% dintre copiii români născuţi în iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), şi pentru alte vaccinuri acoperirea scăzând sub pragul de siguranţă de 80%. Faţă de anul precedent, scăderile din 2014 sunt semnificative: între 2,5% şi 4%. Principala cauză este neprezentarea - 28% dintre părinţii nu şi-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat să-şi vaccineze copilul. Numărul românilor care refuză să-şi vaccineze copilul este în creştere faţă de 2013, creştere mai pronunţată la oraş: plus 3,2% în 2014 faţă de 2013 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica).



Distribuția cazurilor pe județe:



 - la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)

 - in judetul Mures (145 cazuri) 

 - in judetul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an)  

 - in judetul Timis (71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an)  

 - in judetul Suceava (27 cazuri)  

 - in judetul Brasov (33 cazuri)  

 - in judetul Salaj (7 cazuri)

 - in judetul Hunedoara (14 cazuri)  

 - in judetul Caras - Severin (13 cazuri) 

 - in judetul Alba (3 cazuri)  


Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:

- Bacau (3 cazuri)

- Bihor (1 caz) 

- Constanta (3 cazuri)

- Dambovita (2 cazuri)

- Giurgiu (1 caz)

- Mehedinti (1 caz)

- Neamt (2 cazuri)

- Olt (2 cazuri) 

- Sibiu (3 caz)

- Vaslui (1 caz)

Tiganii nevaccinati s-au imbolnavit


Focarele de rujeolă identificate la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj au apărut în comunităţi de romi cu populaţie migratoare şi în care copiii nu au fost vaccinaţi, iar astfel s-a ajuns la îmbolnăvirea a peste 200 de copii din cele două judeţe.

Directorul adjunct al DSP Bistriţa Năsăud, Doina Georgeta Petri, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că la nivelul judeţului au fost înregistrate 124 de cazuri de rujeolă.

”Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în comuna Petru Rareş, apoi în Ciceu-Mihăieşti, pe toată valea la graniţa cu judeţul Cluj şi în Parva, ca şi focare. În total am avut 124 de cazuri, până în luna mai. Rujeola au adus-o de undeva, este populaţie de etnie romă, cu mare potenţial migrator, de mişcare. De undeva au adus-o. A fost un caz internat la Cluj cu rujeolă, iar persoanele din satul Reteag, comuna Petru Rareş, s-au dus în vizită cu un copil de 7 luni şi a adus rujeola în comună. Apoi alte rude din Parva au fost în vizită în Reteag şi aşa am avut cele două focare pe care am reuşit să le stăpânim. Am încercat să stabilim ruta, s-au plimbat şi prin străinătate unde au fost cazuri de rujeolă, dar nu am reuşit să identificăm sursa iniţială”, a spus Petri.

Mihaela Cătană, mediator sanitar în comuna Petru Rareş, a declarat, la rândul său, că în zonă este populaţie de etnie romă, iar cazurile de rujeolă au apărut din cauza migraţiei în Italia.



”Copiii nu au fost vaccinaţi, au rămas restanţieri chiar la vaccinul antirujeolic, asta ar fi cauza, nevaccinarea ca o consecinţă a migraţiei. Au fost oamenii cu copiii şi în alte localităţi şi, fiind o boală foarte contagioasă, s-a răspândit şi s-au înmulţit cazurile. Printre primele cazuri ne-am gândit că au adus rujeola din Italia, un copilaş cu rujeolă a venit cu avionul în ţară. Perioada de vârf a fost martie – aprilie, acum nu mai avem”, a spus Cătană.

Şi în comuna Ciceu-Mihăeşti au fost înregistrate cazuri de rujeolă, primarul Valentin Mureşan declarând că aceasta au apărut în primăvară în rândul copiilor de etnie romă care au fost plecaţi în Italia şi care nu au fost vaccinaţi.

”Când s-au reîntors au apărut aceste cazuri, au fost copiii duşi la Cluj la spital. Au putut lua rujeola din Italia, de oriunde, că nu erau vaccinaţi”, a spus Mureşan.

La nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate 101 cazuri de rujeolă, majoritatea la copii nevaccinaţi.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ultimul caz de rujeolă din judeţ a fost înregistrat în 11 iulie.

”Am avut cazuri din localităţile aflate la graniţa cu Bistriţa Năsăud, din Mănăşturel, Cetan, dar şi din Cojocna şi din Cluj-Napoca, de la Pata Rât, unde este populaţie de etnie romă”, a spus Moisescu.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca au fost internaţi, de la începutul anului, 114 copii cu rujeolă, atât din judeţul Cluj, cât şi din alte judeţe, cu diferite grade de severitate.

”Toate cazurile au fost la copii nevaccinaţi, majoritatea fiind înregistrate la copii până în 4 ani. Evoluţia până la final a fost bună, o parte au prezentat complicaţii, o parte nu. Nu am avut niciun deces. La ora actuală nu avem niciun caz”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, Irina Filipescu.

Cinci focare de rujeolă sunt active în judeţul Arad, iar 17 persoane, între care un bebeluş de opt luni, se află sub tratament pentru rujeolă, în condiţiile în care judeţul are o rată de vaccinare foarte scăzută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Persoanele care care se află acum sub tratament au vârste cuprinse între 8 luni şi 17 ani.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire. Cele mai multe cazuri - 219 - s-au înregistrat la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Ministerul Sănătăţii susţinea că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală.

Ministerului Sănătăţii a făcut apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.