Artistii romani care ne-au parasit in 2016



Doliul este cuvântul care definește cel mai bine lumea artistică în 2016, după ce un număr mare de actori, soliști și compozitori au trecut în neființă.

George Alexandru – 21 noiembrie 1957  – 2 ianuarie 2016

Veștile triste au venit chiar de pe 2 ianuarie 2016, când actorul George Alexandru a murit la doar 50 de ani, la spitalul Fundeni, în urma unei infecții abdominale grave. La Teatrul Nottara, George Alexandru a jucat neîntrerupt din 1987, iar în film  a început să joace încă din 1978, când regizorul Dinu Cocea i-a propus să intre în distribuţia lungmetrajului artistic „Ecaterina Teodoroiu”.
Mircea Albulescu  – 04 octombrie 1934  – 08 aprilie 2016



Actorul a încetat din viaţă la Spitalul Floreasca din Capitală, la 81 de ani. Avea mai multe probleme cardiace, iar inima sa a cedat. De altfel, în 2014, Mircea Albulescu a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă. A jucat în sute de spectacole pe scenele Teatrului Municipal din Bucureşti, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti şi a interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic. Mircea Albulescu a jucat şi în peste 70 de filme, multe din acestea în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Radu Beligan – 14 decembrie 1818 – 20 iulie 2016



Cel mai longeviv actor român a spus rămas bun scenei pentru totdeauna la vârsta de 97 de ani. A murit la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator. În peste 7 decenii de carieră A avut sute de roluri în teatru, zeci de roluri în filme, dar a fost și un reputat regizor. În 2013 a intrat în Cartea Recordurilor, fiind declarat cel mai longeviv actor în viață, încă activ în cinematografie.

Alexandru Jidveianu  – 22 martie 1968 – 21 iulie 2016



După o lungă suferință, solistul de muzică populară Alexandru Jidveianu a pierdut lupta cu cancerul pe 21 iulie 2016, la doar 48 de ani. Pe numele său real Laszlo Elek, era singurul cântăreț maghiar care cânta exclusiv muzică din folclorul românesc.

Adrian Enescu – 31 martie 1938 – 19 august 2016



Compozitorul care a definit stilul Loredanei Groza a murit la vârsta de 68 de ani, după patru decenii de carieră în slujba muzicii. Cu Loredana a lucrat la albumele „Bună seara, iubite”, „Un buchet de trandafiri”, „Diva înamorată”, dar a colaborat și cu Silvia Dumitrescu la albumul „Cred în tine”. Apropiaţii compozitorului au susținut că moartea sa a survenit după ce a luat o bacterie din spital.

Marin Moraru – 31 ianuarie 1937  –  21 august 2016



A lăsat în urmă zeci de roluri pe scenele de teatru de la TNB, Bulandra, Nottara sau Odeon, dar şi în filme regizate de Sergiu Nicolaescu sau Dan Piţa. Actorul Marin Moraru, “Marinuș” cum alintau prietenii și colegii, s-a stins la 79 de ani, la Spitalul Elias, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu cancer.

Sebastian Papaiani – 25 august 1936 – 27 septembrie 2016



La patru zile după Marin Moraru ne-a părăsit și Sebastian Papaiani, dispariția actorului făcându-l pe Alexandru Arșinel să afirme: „Regret că Dumnezeu nu a pus frână”. Sebastian Papaiani a murit la vârsta de 80 de ani, iar în luna mai fusese internat la secţia de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrucât suferise un atac cerebral. Pe lângă zeci de roluri pe care le-a bifat în filme și piese de teatru, Papaiani a rămas în istorie ca fiind cel mai bun “Păcală”  pe care l-a dat cinematografia românească.

Ioan Gyuri Pascu – 31 august 1961- 26 septembrie 2016



Șirul tragediilor a continuat cu dispariția prematură a îndrăgitului Ioan Gyuri Pascu. Figură emblematică a grupului Divertis, compozitor, solist și actor, Gyuri a încetat din viață la 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul trecuse pe lângă moarte și în 2010, când a suferit un accident vascular cerebral. A fost înmormântat în orașul natal, Agnita, județul Sibiu. După moartea sa, soția Daniela Marin a publicat o scrisoare emoționantă pe blog, în care a subliniat faptul că Gyuri suferea enorm, pentru că televiziunile și posturile de radio nu-i mai difuzau opera.

Aurelian Preda – 2 februarie 1970 – 27 septembrie 2016



La finalul lunii septembrie, lumea artistică din România a fost zguduită, din nou, de încă o veste tragică. Cântăreţul de muzică populară şi prezentator de emisiuni de specialitate, Aurelian Preda, a pierdut lupta cu cancerul. Avea doar 47 de ani și suferea de această boală din 2010. A fost înmormântat la Mănăstirea Dervent, acolo unde își găsise alinare în ultimii ani de viață.