Arsenie Boca, mai tare decat Chuck Norris


O mulţime de minuni i-au fost atribuite duhovnicului Arsenie Boca, însă unele dintre mărturiile culese despre el de autorii cărţilor biografice care înfăţişau viaţa sa au fost cu totul neobişnuite. Multe dintre relatările care au contribuit la consolidarea mitului său nu au fost vreodată verificate faptic. 

Cel mai adesea, relatările despre duhovnic nu au fost verificate şi nici nu au fost puse la îndoială de autorii cărţilor. Iată zece dintre cele mai năstruşnice mărturii despre Arsenie Boca in care acesta il bate pe Chuck Norris cu propriile arme. 

1 Mama lui Arsenie Boca a văzut soarele în pântece 

Deşi a fost un personaj amintit foarte rar de Arsenie Boca, Creştina, mama acestuia a fost subiectul a numeroase mărturii neobişnuite. „Întâlnindu-se cu Părintele, mama i-a reproşat: „Ţi-a fost ruşine cu mine de n-ai vrut să spui la lume că eu sunt mama ta?” şi i-a zis Părintele: „Nu mamă, dar dacă spuneam lumea îţi rupea hainele de pe matale când veneai încoace”. A spus mama Părintelui, cu ocazia acestei vizite la mănăstire că atunci când era însărcinată cu Părintele, a văzut soarele şi luna în pântecele ei şi nu ştia ce va fi. Şi a văzut şi un peisaj. Când a venit la Sâmbăta a spus că a văzut exact peisajul de aici, cu munţi şi mănăstirea”, relata Gheroghe Silea (45 de ani), din Sâmbăta de Sus. 

2 S-a teleportat la înmormântarea mamei sale 

O altă mărturie neobişnuită vorbeşe despre puterea de a se teleporta a duhovnicului, care, în anii 1950, în timp ce era în lagărul de muncă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, s-a învoit de la paznicul său şi a dispărut pentru un timp. „Când era la canal, părintele muncea din greu şi îşi depăşea întotdeauna norma şi era foarte apreciat de cei care îl păzeau. Odată a terminat mult mai devreme norma şi a zis celui ce-l păzea: „Îmi dai voie să mă odihnesc puţin?”. Acela l-a lăsat să se odihnească. A văzut apoi că trece o oră, trec două şi au intrat în panică cei cel păzeau pe Părintele. L-au căutat şi nu l-au găsit nicăieri, le era frică de faptul că, fiind pedepsiţi pentru neatenţie, o să intre în locul lui. La un moment dat Părintele a apărut şi i-a zis paznicului: „Ti-am cerut voie să mă odihnesc, mi-ai dat voie, de ce m-ai mai căutat?” Dar l-au chestionat paznicii mai în amănunt şi până la urmă Părintele a spus că a fost la înmormântarea mamei sale! S-au interesat şi într-adevăr la orele acelea Părintele fusese la înmormântare!”, relata acelaşi Gheorghe Silea, din Sâmbăta de Sus, dar şi alte persoane citate în cărţile biografice despre viaţa lui Arsenie Boca. 

3 Călăul său a paralizat 

Unul dintre anchetatorii călugărului Arsenie Boca ar fi paralizat, potrivit unei mărturii bizare menţionată în volumele biografice. „Cătălina i-a arătat unui preot, în catedrala din Sibiu, un om cu o mână ce o ţinea nemişcată şi i-a spus: «Omul acesta l-a bătut pe Părintele Arsenie în închisoare, la Braşov. Mi-a spus-o chiar el. Când l-a lovit foarte tare, Părintele a spus: „De acum, mâna aceasta a ta nu va mai bate pe nimeni”. Şi imediat a zbierat acela căci mâna i s-a făcut moale. Şi s-a întors către Dumnezeu, el şi familia lui». Îl vedeam noi plângând în catedrală, dar nimeni nu ştia taina lui”, informa preotul Petru Vanvulescu. 

4 I-ar fi prevestit moartea unei femei 

O mărturie la fel de stranie vorbeşte despre modul în care Arsenie Boca ar fi prezis moartea unei feme, care nu voa să îşi ierte sora. „A venit o femeie la Părintele, la Drăgănescu, să-i ceară sfat privind împărţirea averii. Părintele i-a spus să se ducă să se împace cu sora ei. Trei ore Părintele i-a tot spus acest lucru, dar ea o ţinea una şi bună: <>. După trei ore lumea a început să vocifereze, căci toţi veniseră să primească sfatul Părintelui. Când a plecat, după ce s-a închinat la icoane, Părintele a întrebat-o pentru ultima dată: <>. <>. <>. Lucru ce s-a şi întâmplat după o vreme”, relata Silvica Bălan, din Făgăraş. 



5 Ar fi vindecat un orb

„Odată, când spovedea în biserică, era şi un cetăţean orb de multă vreme. La un moment dat l-a spovedit, după aceea l-a împărtăşit şi i-a zis să iasă afară din biserică. Şi lumea a vrut să-l ajute, fiind orb, dar Părintele a zis să-l lase singur. Şi când a ajuns la uşă a zis: „Măi fraţilor, eu văd!”. Şi de atunci a văzut. A fost şi un paralizat la pat, l-a dus cu căruţa la mănăstire şi i-a zis Părintele să se dea jos din căruţă. Şi el s-a dat jos şi de atunci a umblat”, relata Toma Greavu, citat într-o altă carte biografică. 

6 Tragedia fetei vindecate de preot 

O altă mărturie de necrezut vorbeşte despre patima unei adolescente oloage, vindecate de de duhovnic. „O fată de 13 ani, oloagă, dintr-un sat din Ardeal, a stat o săptămână la mănăstire. Părintele Arsenie a făcut rugăciuni asupra fetei, ea fiind pusă pe un scaun în faţa altarului. Părintele a întrebat-o: Crezi în Iisus Hristos, în Dumnezeu-Tatăl, în Maica Domnului? Ea a răspuns: Cred din toată inima. La fel i-a întrebat şi pe părinţii fetei care au răspuns că şi ei cred. Părintele i-a zis fetei: Dacă crezi, scoală-te şi mergi! Ea a răspuns că nu poate. Atunci Părintele i-a zis iarăşi: Dacă crezi în Iisus Hristos, scoală-te şi vino la mine! Atunci fetiţa s-a sculat pe picioarele ei, ajutată, şi a mers spre Părintele Arsenie. Părintele i-a spus că atât cât va trăi să nu se ducă în lume la distracţii, baluri, dansuri şi să se încredinţeze în mâinile lui Dumnezeu. Dar după 2 ani, la 15 ani, fiind frumoasă, a mers la un bal şi astfel la scurt timp fata a murit”, relata Elena Bârsău, din Sâmbăta de Sus. 

7 Sfaturi ciudate pentru femei însărcinate

 „S-a dus la Părintele o femeie însărcinată care nu vroia să aibă copii. Părintele i-a zis: „Dacă tu nu.faci copilul ăsta, fata asta, omori mama a doi preoţi”. Peste vreo 20 de ani fata a născut la rândul ei doi gemeni. Nu am aflat dacă au ajuns preoţi, dar sigur aşa este”, relata Maria, Taflan din comuna Mândra. 

8 Vorbea animalelor 

„A venit un credincios la mănăstire şi l-a muşcat câinele mănăstirii. Atunci s-a dus la Părintele Arsenie şi i-a spus: „Bine Părinte, să venim la mănăstire şi să ne muşte câinele mănăstirii!”. Părintele Arsenie l-a întrebat: „Cunoşti câinele?”. „Cunosc”. „Hai şi mi-l arată!” şi i l-a arătat. Atunci, Părintele Arsenie i-a zis câinelui: „Să pleci şi să nu te mai prind pe aici!”. Câinele a pus capul în pământ, a plecat şi nu l-a mai văzut nimeni de atunci”, relata Gheorghe Morar, din Ucea de Sus. 

9 Minuni făcute după moarte 

„O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop al părintelui Arsenie. Nu putea merge pe picioruşe. Era paralizată total. Stăteau cu toţii îngenunchiaţi în jurul mormântului cu frunţile lipite de pământ. Se rugau fierbinte, toţi, cu ochii închişi. Şi deodată văd copilaşul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea aşa, cumva speriată, nevenindu-i să creadă că este adevărat. Pe urmă a început să sară într-un picior de parcă voia să se dezmorţească. Pe urmă a făcut câţiva paşi”, relata preotul David Stoica, într-una din numeroasele cărţi biografice despre Arsenie Boca. 

10 Mormântul păzit de două căprioare 

O legendă atribuită măicuţelor de la mănăstirea Prislop şi povestită într-un volum dedicat vieţii călugărului susţine că locul de veci al lui Arsenie Boca a fost păzit de două căprioare. „La mormânt, măicuţele mi-au zis: «Ce credeţi, noaptea două căprioare vin şi se culcă lângă mormânt şi îl păzesc. Şi când se face dimineaţă şi urcă măicuţele, ele se scoală şi pleacă. Două căprioare, în fiecare noapte, stau la mormânt la părintele»”, scriu autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, citând mărturia unei credincioase.

adevarul.ro