Europa devine " Leaganul Omenirii" . Un pas mai aproape in recunoasterea civilizatiei, de inalta cultura, dacice.


Paleoantropologii erau oarecum linistiti de decenii intregi: conform teoriei mai vechi, leaganul omenirii era situat undeva in Africa. Numai ca acum, o noua teorie vine sa rastoarne vechile fundatii. Unii paleoantropologi sunt convinsi ca originile omului se afla in Bazinul Turkana din Africa, cel mai mare lac desertic din lume, locul unde Richard Leaky, primul om de stiinta care si-a indreptat atentia asupra acestei zone, a scos la lumina, in 1972, ramasitele unui hominid complet necunoscut, dar care avea sa schimbe modul in care am privit evolutia umana. In 1974, Leaky reuseste sa scoata la lumina, in bazinul Turkana, dar in partea sa etiopiana,  cele mai vechi oseminte umane descoperite vreodata, Omo 1 si 2, doi membri ai speciei Homo sapiens, cu varsta de 195.000 de ani (±5.000 de ani).

 Aceasta descoperire extraordinara i-a facut pe paleoantropologi sa considere, incepand cu 1974, ca vechimea speciei noastre este de circa 200.000 de ani. O ipoteza, deoarece in paleoantropologie cercetatorii lucreaza doar cu presupuneri si niciodata cu certitudini, care a ramas in picioare pana in toamna anului 2013, cand o noua descoperire in Africa de Sud a dovedit ca cei mai vechi homo sapiens de pe Planeta ar fi avut o varsta cu vreo 60 de milenii mai mare decat estimarea initiala data de Richard Leaky.

Dintii, adevaratul act de nastere

 Iata insa ca la nici patru ani dupa ce lucrurile pareau aranjate in fagasul normal al Africii, o alta noua teorie, de data foarte recenta, vine sa dea apa la moara adeptilor teoriei europocentriste. Si asta deoarece intr-un studiu publicat de revista PLOS One se sustine nici mai mult nici mai putin ca Europa ar fi „leaganul umanitatii” si nu Africa! In acest fel, studiul, dupa cum informeaza Agerpres, contrazice teoria acceptata de paleoantropologi conform careia „stramosii oamenilor s-au desprins din maimute in urma cu 7 milioane de ani in Africa, descendentii lor ramanand pe acele locuri timp de 5 milioane de ani, dupa care s-ar fi raspandit in alte regiuni ale lumii”.

 Studiul se bazeaza pe analiza „a doua fosile de hominizi cu dinti asemanatori celor umani, care sunt acum considerate veriga care lipsea  a separarii de maimutele antropoide” descoperite in Bulgaria si Grecia si care ar data de 7,2 milioane de ani!

 Astfel s-a putut argumenta ca cele doua fosile, incadrate in specia Graecopithecus freybergi, poreclita „El Graeco” de cercetatori, sunt dovada ca stramosii oamenilor traiau deja in Europa cu 200.000 de ani inainte de cele mai vechi fosile de hominizi descoperite in Africa, ceea ce ar putea modifica  istoria inceputurilor omenirii, plasand ultimul stramos comun al hominizilor si maimutelor antropoide undeva in regiunea mediteraneana. In urma cu 7,2 milioane de ani Europa de Est arata surprinzator de similar cu Africa centrala, cred antropologii, dar acel molar descoperit este de om sau de maimuta? O intrebare care toarna plumb in picioare oricarui cercetator. Profesorul Nikolai Spassov de la Academia Bulgara de Stiinte este de parere ca „acest studiu schimba radical ceea ce credeam ca stim despre locul si perioada in care omenirea a facut primii pasi”, si adauga: „Graecopithecus nu este o maimuta.



 El este membru al unui trib de hominizi si stramosul direct al (genului) Homo (din care face parte si Homo sapiens). Hrana lui Graecopithecus este caracteristica pentru tipul de vegetatie de savana, fiind diferita de hrana maimutelor antropoide care traiesc in paduri. Astfel, la fel ca oamenii, el avea molarii mai lati si acoperiti cu un strat gros de smalt. Dintr-un anumit punct de vedere este vorba despre o veriga lipsa nou descoperita (...) Probabil ca fata lui El Graeco era foarte asemanatoare cu fetele maimutelor antropoide, insa avea caninii mai scurti”.

 Si mai este o diferenta intre hominizi si maimutele antropoide, dupa cum explica si coordonatoarea acestui studiu, Madelaine Böhme de la Universitatea din Tübingen: „In timp ce maimutele antropoide au doua sau trei radacini complet separate sau divergente, radacinile (premolarilor) lui Graecopithecus converg si sunt partial fuzionate – o trasatura caracteristica oamenilor moderni, oamenilor primitivi si altor cateva specii de hominizi”. Asa au ajuns cercetatorii la concluzia ca aceasta specie „este cu cel putin 200 de mii de ani mai veche decat cel mai vechi hominid african cunoscut, Sahelanthropus tchadensis, ce a fost descoperit in Ciad (Africa centrala)”.

 David Begun, paleoantropolog la Universitatea din Toronto si coautor al studiului pune si el umarul la fundamentarea noii teorii: „Aceasta descoperire permite plasarea verigii lipsa in spatiul mediteranean” si asta deoarece „in acea perioada, vaste portiuni din Marea Mediterana secau complet, deschizand linii de migratie intre Europa si A-frica pentru maimutele antropoide si primii hominizi”. Ar mai fi o intrebare: cum au trecut hominizii din Africa in Europa, peste marea Mediterana?

 Echipa de cercetatori este de parere ca „evolutia hominizilor (desprinderea acestora de maimute) ar fi fost provocata de aceleasi schimbari climatice radicale care au dus la formarea desertului Sahara in nordul Africii, in urma cu peste 7 milioane de ani si a impins numeroase specii spre regiunile septentrionale”. Iata o teorie care modifica, inca o data, ideile despre originile umanitatii. 

Sa nu uitam, totusi, descoperirile care atesta actualul teritoriu al Romaniei drept vatra omenirii !

Sa recunoasca acest lucru comunitatea stiintifica internationala ? 

Este un prim pas.