Fenomene paranormale la castelul Haşdeu


Un pian stricat care cânta din senin, apariţia inexplicabilă a unor globuri luminoase sau pur şi simplu senzaţia că nu eşti singur într-o încăpere goală.

Sunt poveşti cu fantome de la faimosul castel al Iuliei Hasdeu, din Câmpina. Construit în urmă cu 100 de ani de savantul cu spirit renascentist Bogdan Petriceicu Hasdeu, îndurerat de moartea timpurie a copilei sale, castelul adăposteşte o lume stranie şi legende cu năluci.

Într-o înregistrare surprinsă de camerele de supraveghere ale castelului se observă trei globuri luminoase care se plimbă dintr-o parte într-altă în pivniţele castelului. Niciunul dintre angajaţii Muzeului ”Iulia Hasdeu”, nu a putut explica fenomenul.

Jenica Tabacu, Directorul Muzeului ”Iulia Hasdeu”: “Sunt perfect rotunde, luminoase aşa cum se văd şi dacă ar fi fost să spunem într-un anumit unghi fără să se mişte, dacă nu ar fi venit dintr-un colţ în altul al demisolului, s-ar fi găsit o explicaţie…”



Tot la fenomene stranii poate fi trecută şi mărturisirea scrisă în cartea de impresii a muzeului, de o familie care l-a vizitat acum două săptămâni:


Citeşte şi : 

Familia Hasdeu si legatura lor cu lumea de dincolo


”Astăzi, 21 iulie, am trăit un moment inedit din viaţă noastră. Glasul de soprana al Iuliei Hasdeu s-a auzit maiestuos din camera cu uşa de piatră. Iulia a confirmat încă o dată că viaţa există şi după plecarea noastră fizică din această lume”.

Vizitatorii, dar şi angajaţii castelului, povestesc că, uneori, din senin, un pian defect, începe să cânte singur.

Elena Bărbieru, angajată muzeu: “Iarna stăteam cu colega şi auzeau melodia. La un moment dat, colega zice: auzi ce aud şi eu? Și tot aşa un pic de teamă mi-a fost.”

Poveştile cu fantome din castelul Iuliei Hasdeu dăinuie încă din perioada interbelică. Este locul în care tatăl îndurerat, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, a încercat să dialogheze prin şedinţe de spiritism cu fiica sa răpusă de TBC în floarea vârstei.

Iulia Hasdeu a fost înzestrată cu daruri ieşite din comun: vorbea o franceză elevată la 2 ani. La 11 ani a scris o piesă de teatru, iar la 16 ani a fost admisă la Sorbona. Boala a răpus-o însă la doar 19 ani.