Apa va deveni marfă de contrabandă. De ce se scumpeşte apa îmbuteliată.


Apele minerale vor fi reglementate separat de legea minelor, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, scrie economica.net. Așadar, Guvernul Tudose vrea să introducă o taxă de timbru la apă.
 
Viitoarea lege creşte taxele de prospecţiune şi exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafaţa de exploatare va fi mărită cu 67%.
 
În plus, producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze, după reguli noi, în termene pe care le acuză că sunt prea scurte pentru a se putea conforma, iar sticlele de apă vor trebui timbrate, precum ţigările şi alcoolul. 

Astfel, aplicarea unui timbru pe apă, precum în cazul țigărilor sau alcoolului, va duce la scumpirea produsului final de la raft.

Mulți producători de apă nu vor putea susține toate aceste cheltuieli tehnologice și vor fi nevoiți să închidă, iar producătorii rămași pe piață vor scumpi apa la raft pentru a susține cererea, iar cel afectat va fi tot consumatorul final, se plâng producătorii citaţi.



În plus, nu există decât un laborator de referinţă, ceea ce face ca, în caz de litigiu, producătorii să nu se poată apăra corespunzător.
                                                                                                                                                             

Iar cuantumul redevenţei nu este cunoscut, proiectul spunând doar că „cuantumul redevenței cuvenită bugetului de stat se stabilește prin legislația specifică”.

În acest moment, redevența pentru ape minerale naturale este echivalentul în lei a 4 euro/1.000 litri. Aparent, statul nu a menţionat o sumă fixă în proiectul de lege privind apele minerale pentru că intenţionează să dea o lege prin care să sistematizeze toate redevenţele resurselor minerale