Manastirea Bezdin, comoara uitată pe Valea Mureșului


Manastirea Bezdin, infiintata in anul 1539 cu hramul Adormirea Maicii Domnului, praznuit la data de 28 august – stil nou, este una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania ce se mai pastreaza inca si care are nevoie de sprijinul pentru a continua o istorie zbucimată de cinci secole.Bezdin01
La 5 kilometri distanta de satul Munar, pe șoseaua Arad – Periam, se afla Sfanta Manastire Bezdin.

Numele manastirii vine de la paraul Bezdin care formeaza o serie de mlastini cu mult stufaris in partea ei vestica, creand totodata un peisaj deosebit de pitoresc.

Construirea Sfantei Manastiri Bezdin a inceput in anul 1539 prin efortul lui Iovan Iaksici din Nadlac care a si vietuit ulterior aici. Se intampla pe vremea arhimandritului Iosef Milutinovici, iar constructia s-a savarsit cu ajutorul fratilor si credinciosilor. Aceasta informatie este consemnata pe o fila de Psaltire (aflata acum la Varset) de catre Leontie Bogojevici – ieromonahul.

Manastirea a fost incendiata de turci in timpul ocupatiei otomane a Banatului, dar n-a fost parasita de calugari, care au ridicat o biserica din lemn in care au slujit pana la construirea celei de acum. Biserica de caramida s-a construit dupa anul 1690, in stil bizantin in forma de trefla cu trei abside.

Existenta manastirii Bezdin a insemnat un moment important in istoria comunitatii sarbesti din aceasta provincie a Imperiului Austro-Ungar, in jurul sfantului lacas mentinandu-se vie credinta si coeziunea de fratietate a acestei etnii.



Dupa anul 1740 urmeaza o perioada de dezvoltare a manastirii, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici care vine aici de la Manastirea Vincia din Serbia impreuna cu obstea, de unde au fugit prigoniti de turci.

Printre multele obiecte de cult deosebit de valoroase, au adus si Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de provenienta de la Muntele Athos.

In anul 1753 cunoscutul pictor aradean Stefan Tenetchi picteaza iconostasul bisericii. In 1755 se executa lemnaria si se doneaza sfanta masa de marmura. In anul 1771 conacul manastirii avea deja dimensiuni importante, avand peste 52 de incaperi, capela, antreu, trapeza. In acea vreme vietuiau aici 16 calugari.

In anul 1802 pictorul academic Jacov Orfelin picteaza un iconostas complet nou, iar in 1833 se executa importante lucrari de reparatii. Intre 1912-1922 aici a lucrat marele pictor sarb Stefan Alexici, care a executat mari compozitii picturale aflate azi la Vicariatul Ortodox Sarb din Timisoara spre mai buna pastrare. Tot la Vicariatul din Timisoara se afla si parte din pictura iconostasului (piesele demontabile), precum si marea parte a bogatei biblioteci manastiresti.

Altadata o adevarata comoara a ortodoxiei, astazi aceasta falnica manastire este intr-o situatie de o tristete cutremuratoare, aproape goala. Pana in 2014, vreme de 20 de ani, Manastirea Bezdin a fost vietuita de o singura maicuta,  Maica Anghelina, care venise aici după cinci ani petrecuti la Sfanta Manastire Hodos-Bodrog. Vreme de doua decenii, Maica Anghelian s-a luptat cu toate lipsurile posibile,  fiind vizitata totusi perioadic de credinciosi, care ii alinau singuratatea si lipsurile. In octombrie 2014, Maica Anghelina a trecut la Domnul fiind inmormantata chiar la manastire.Bezdin01_01

După moartea maicutei, la Bezdin au sosit doi tineri calugari din Serbia, care, insa, nu au rezistat prea mult si s-au intors in tara vecina.

Azi, deși s-au facut o serie de lucrari de intretinere si restaurare la interiorul Bisericii manastirii, fiind conservate superbul iconostas, picturile istorice  si altele, Manastirea Bezdin are nevoie de viata de obste si, mai ales, de fonduri serioase pentru a se conserva patrimoniul cultural, istoric si de credinta inestimabil de aici.

Recent, Manastirea Bezdin a fost vizitata de noul consul al Serbiei la Timisoara, Vladan Tadic, si de Iavor Radovancovici, unul dintre cei mai activi reprezentanti ai comunitatii sarbe din Banat, scopul vizitei fiind evaluarea situatiei in care se gaseste azi manastirea si identificarea unor solutii concrete pentru sustinerea vietii monastice aici, conservarea si restaurarea patrimoniului complexului  manastiresc.