Facebook a blocat conturile românilor care au distribuit materiale despre protestele antiguvernamentale de pe 26 noiembrie





Zeci de oameni se plâng că Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a publica după ce au distribuit materiale despre protestele antiguvernamentale de pe 26 noiembrie.

Utilizatorii ale căror conturi au fost blocate de Facebook au spus că explicațiile care le-au fost oferite automat de rețeaua socială sunt din seriile: „suspecte de spam”, „încalcă standardele comunității” sau „folosesc incorect” instrumentele Facebook. Cele mai multe comentarii au fost adunate la o postare a lui Dragoș Stanca, managing partner Thinkdigital.

El le-a cerut celor care îl urmăresc pe Facebook să spună care conturi au fost blocat și cum se manifestă problemă. Astfel, s-au strâns foarte multe reclamații. Dintre persoanele blocate pe Facebook se numără jurnaliști, bloggeri, vloggeri și alte persoane influente în mediul online. Aceștia au semnalat că nu au mai putut să publice și să distribuie materiale, ci doar să comenteze sau să reacționeze la alte mesaje, potrivit HotNews.



Printre reclamațiile susținute de screenshoturi se regăsesc fapte ca persoane cu acces blocat sau limitat pentru că au distribuit pagina evenimentulului „București – Stop Legile Justiției”. Astfel, nu au mai putut publica sau distribui fotografii de la protest sau alte materiale pe motiv că postările erau suspecte de spam și neconforme cu regulamentul Facebook. Apoi, au fost persoane blocate parțial pe Facebook, adică nu pot publica, ci doar comenta sau reacționa, că au încercat să distribuie în mai multe grupuri imagini de la proteste.


Lista cu „cenzura” Facebook continuă cu utilizatori blocați parțial pentru că au distribuit articole de presă referitoare la participarea lui Mihai Șora la proteste, au distribuit articole de presă despre subiect sau diverse live-uri. Ar mai fi afectați și cei care au distribuit un mesaj publicat pe Facebook de Dacian Cioloș. O parte din cei blocați au spus că acum pot publica din nou pe Facebook, în timp ce alții susțin că în continuare sunt blocați.